Отворена покана за участие в Европейските дни на наследството – 2017

Министерството на културата отправя покана към всички заинтересовани страни да се включат в отбелязването на Европейските дни на наследството – 2017 със свои събития, интерпретиращи темата „Наследство и природа“. Предложения ще се приемат до 15 август 2017 г. на електронен адрес: EHD@mc.government.bg.

Полезни съвети и идеи за събития, посветени на Европейските дни на наследството – 2017, се съдържат в следните документи:

  • „Наследство и природа: пейзаж от възможности – 101 идеи за събития“ (на английски и френски език);
  • „Да вдъхнем живот на наследството и природата: Как да използваме интерпретативния подход за Европейските дни на наследството през 2017 г.“ (на английски език).

Логото на Европейските дни на наследството може да се намери тук.

Допълнителни въпроси може да задавате на електронен адрес: EHD@mc.government.bg, или по телефон на: 02/ 94 00 895.

За инициативата:

През м. септември България по традиция ще отбележи Европейските дни на наследството. Те са съвместна инициатива на Съвета на Европа и Европейската комисия, а национален координатор за страната ни е Министерството на културата. Всяка година събитието дава възможност на милиони хора да се запознаят с културното наследство на Стария континент.

През 2017 г. общоевропейската тема, под която ще преминат Дните, е „Наследство и природа: пейзаж от възможности“. Изборът е продиктуван от необходимостта да се изведе на преден план връзката човек – заобикаляща среда, както и от нарастващата роля на културното и природното наследство като важен ресурс в социален и икономически смисъл.

Като национален координатор на провеждането на Европейските дни на наследството, Министерството на културата разработва официалната програма на тазгодишните чествания в страната. Партньори са общинските администрации, музеите и множество културни организации. Откриването за България ще бъде в град Силистра, а програмата в гр. София се подготвя съвместно с Френския институт в България и Столична община.

Advertisements